Broskvoň a meruňka náleží do čeledi Rosaceae. Odkud pocházejí? Z místa svého původu a to broskvoně, které jsou z Číny a meruňky pocházejí z Arménie, si přinesly řadu nároků na stanovištní podmínky. A tyto pěstitelské zákroky musíme respektovat i v našich podmínkách. Meruňky se v našich podmínkách k tržním účelům pěstují více než dvě stě let, tržní pěstování broskvoní má kratší trvání, asi sedmdesát let.
Jsou tyto plody zdraví prospěšné?
Oba ovocné druhy dávají nejen ovoce atraktivní a na trhu žádané, ale je i nutričně velmi hodnotné, bohaté na vitamíny, minerální látky. Navíc mají vyrovnaný poměr cukrů a kyselin. Obsah vitamínů u meruněk, například karoteny, je velmi významný a dosud nedoceněný.
Jejich využití
Jemná konzistence, lehká stravitelnost a šťavnatost v čerstvém stavu dává vynikající potravinu v letním období, na které si pochutnají děti i dospělí. Broskvoně a meruňky jsou ideální surovinou pro výrobu kompotů, zvláště v domácnosti a poté také zmražené obohacují naše chuťové buňky v zimním údobí. Ale meruňky jsou velmi vhodné pro sušení, kandování a je jen škoda, že tento způsob konzervování ovoce není dostatečně rozšířen. Meruňky se také velmi vhodně skladují řadu měsíců i v domácích mrazácích a umožní celoroční přípravu ovocných jídel, jako jsou knedlíky a koláče.
Pěstování
Broskvoním nevyhovují půdy, které jsou mokré, kyselé, těžké, studené a neprovzdušené. Ani půdy suché a na živiny chudé písčité půdy nejsou vyhovující. Pokud jde o obsah volného uhličitanu vápenatého, půdy ho nesmějí obsahovat více než 5 %. Meruňky vyžadují pro zdárné pěstování nejlépe půdy, které se označují jako hlinitopísčité až písčitohlinité, zároveň výhřevné a s neutrální půdní reakcí (pH 7,0). Nezbytně ale vyžadují polohy s prouděním vzduchu. Broskvoně jsou náročné na teplo, a to nejen na průměrnou roční teplotu, ale zejména na rozdělení teplot v ročním cyklu a ve vegetačním období. V zimě snášejí krátkodobé poklesy teplot, a to až na -22 °C. Zde má největší vliv na mrazu-odolnost stav výživy, průběh počasí v předešlém roce, míra osvětlení. Nejcitlivější jsou a nejčastěji zmrzají květní orgány a listové pupeny. Na rozdíl od meruňky je broskvoň méně citlivá proti nebezpečným poklesům jarních teplot.